Maarup kirke

DN skriver om kyrkan i Maarup.
Havet äter sig in i klinten, och nu återstår bara tio meter fast grund innan Kyrkan riskerar att rasa.

Låt naturen ha sin gång.

Danska Kulturarvsstyrelssen

Eller.

Rädda den. Stabilisera klinten, skydda kulturminnet – kyrkan är byggd på 1200-talet, är vi inte skyldiga att åtminstone försöka rädda något som är så gammalt?

När Katarina Kyrka brann byggdes hon upp, för att sedan brinna igen och åter, nu i “modern” och sekulariserad tid, byggas upp.

Nog måste det vara enklare att bevara en kyrka som finns, än att bygga upp en kyrka som förstörts?


Maarup Kirke 1992

Maarup Kirke 2005

Från början, då, för åtta hundra år sedan, stod kyrkan ca två kilometer från havet.

 • Ms Garbo

  Åh, om sådant vet jag mycket lite, men tydligen är det någon annan som vet mer. Sex miljoner kostar det, i alla fall enligt DN, att stabilisera marken och rädda kyrkan.

  Men kanske borde man skänka sex miljoner till cancerforskningen istället, vad är en gammal stenkåk värd..?

  (I min värld, rätt mycket)

 • OakleyF

  Varför måste kyrkan stå där den gör? Uppe i Kiruna ska man flytta kyrka och stadshus flera kilometer bort från nuvarande plats. Gör likadant i Maarup och kyrkan står säker i 800 år till – om nu inte polarisarna dränker hela Danmark före det…

 • Ms Garbo

  Det kanske är en lösning, vad vet jag? Rent spontant tror jag att det är väldigt mycket lättare att flytta ett relativt modernt byggnadsverk, som t.ex. kyrkan i Kiruna än en murad stenkyrka från tolvhundratalet? Hur gör man, kan man flytta hela kyrkan i ett stycke, hur skyddar man t.ex. eventuella tak- och väggmålningar?

 • Anonymous

  Inget att snacka om! Kan pengar ösas ut på projekt som t.ex “Baltisk gemenskap”, Integration, Ännu mer integration, så varför inte lägga lite stålar på att rädda nordisk, tidig medeltida kultur. Men det är klart, om det varit en moské som funnits i Norden i ca 10 år, då hade pengar ramlat in, för då hade det varit politiskt korrekt. Jämför med begreppet Svartskalle, det är hets mot folkgrupp. Svenskjävel däremot, helt oskyldigt. Enligt lag instiftad av Socialdemokratisk regering, så är svenskar ingen folkgrupp.

 • Ms Garbo

  Anonym:

  I valet mellan att rädda en kyrka, eller för den delen en moské (om än kulturhistoriskt viktig) och rädda människor väljer jag utan att tveka att välja att rädda människor.
  Få saker är så viktiga här och nu, som integrationsfrågor. De orättvisor som drabbar människor p.g.a deras geografiska härkomst, sexuella läggning, fysiska uppenbarelse eller religiösa tillhörighet är som ett black om foten för samhället i helhet. Det drabbar inte bara individerna, utan försvårar utvecklingen och framskridandet för oss alla.

  …för övrigt har jag inte förstått vitsen med ord som “svartskalle” eller “svenskjävel”. Jag brukar använda människors namn istället, det fungerar bättre.

  Lyckligtvis lever vi i ett samhälle där vi inte behöver välja, där vi har råd med både integrationsprojekt, moskéer och kyrkor.