“…och än for hon hit…”


“…och än for hon dit, och än for hon ner i diket!”

För där har hon återigen hamnat, vår socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Saxat ur DN

Har du själv varit sjukskriven en längre period någon gång?– Jag har varit sjukskriven för en meniskoperation, men jag har också själv haft en släng av utbrändhet för tio år sedan när jag arbetade som sjuksköterska.

Hur kände du dig då?
– Jag sov dåligt, hade väldigt snabb puls och hade svårt att lyfta skeden utan att skaka av soppan som var på den. Det som hjälpte mig var att jag inte skickades hem och blev sjukskriven. Jag sov i tre dygn och sedan började jag arbeta igen.

Så det DET vår socialförsäkringsminister menar, när hon pratar om utbrändhet?? Något man kan bota med tre dygns sömn?

Hysteriskt rolig är också passagen där Husmark Pehrsson hänvisar till vetenskaplighet och bristen av slikt – särskilt med tanke på vad hon själv verkar veta om just utbrändhet.

Uppdatering: N|, Badlands Hyena och Alter Ego kommenterar också. Med slägga.


Har den här debatten påverkat förtroendet för regeringen tror du?

– Det hoppas jag innerligt att den har gjort. Jag tror att människor säger att äntligen har vi fått en regering som både skapar jobb och sänker ohälsan.”

Cristina Husmark-Pehrsson, i DN

  • Béatrice

    Fast nu har du ju valt att klippa bort en del som säger att det inte var 3 dygns sömn bara.

    “Jag hade möjlighet att lägga om mitt arbete på ett sätt som gjorde att jag kunde arbeta samtidigt som jag hade kontakt med en läkare. Men det var i mitt fall.”

    Hon verkar ju inte anse att det var bara sömnen utan även omläggning av arbete och kontakt med läkare.

    Skall man kritisera ser det bättre ut om man tar med helheten och inte bara plockar ut det som passar.

    Jag påstår inte att det var ett briljant uttalande av henne eller att hon har rätt (hon säger andra saker i intervjun som får en att undra om hon överhuvudtaget förstått debatten som pågår) men jag tycker du nyttjar kvällstidningsgrepp genom att kapa mitt i ett uttalande.

  • Ms Garbo

    Béatrice

    Jag ville nog göra det än mer tydligt att hon faktiskt inte har en aning om vad utbrändhet är.

    Uttrycket beskylls för att vara luddigt just eftersom människor använder det när det inte är adekvat. Då är det katastrofalt att någon i hennes position inte har vett och kunskap nog att uttrycka sig bättre. Man får inte en “släng av utbrändhet” helt enkelt, lika lite som att man får en släng av leukemi eller brusten lårbenshals.

    Det hon upplevde tycker jag låter som en stressreaktion. Lyckligtvis hade hon möjlighet att påverka sin arbetssituation, hon fick hjälp att “få vagnen på spåret” innan hon hamnade i diket på riktigt.
    Det hon upplevde var antagligen jobbigt och skrämmande och något hon aldrig glömmer, men det var inte det som kallas utmattningsdepression.

  • Béatrice

    Jag förstod vad du ville få fram men jag tycker det är olyckligt när man väljer att förvärra ett uttalande det gjorde liksom att i alla fall jag får svårt att ta resten av texten på allvar. Ungefär som när man läser Aftonbladet.

    Förhoppningsvis skall väl alla få hjälp att få vagnen på spåret innan de åker helt av men än så länge är det långt dit tyvärr.

    Håller med ig om att det är katestrofalt att någon i hennes position väljer att säga att de haft en “släng av utbrändhet”.

  • Anonymous

    Intressant är att den sortens utbrändhet som man inte kan bota med tre dygns sömn inte existerar utanför Sverige.

  • Ms Garbo

    Anonym
    Åjo, själva uttrycket “utbrändhet” är en amerikansk import, där pratar man om “burnout” och det myntades av psykologen Christina Maslach, som forskat mycket i ämnet. Det forskas också mycket i Israel och Holland, så att det skulle vara ett svenskt “viärsåbortskämdahärsomharettsågeneröstvälfärdssystem”-syndrom är en myt.

    Här (http://maslach.socialpsychology.org/) finns en presentation av Maslach. Längst ner på den sidan finns en uppräckning av diverse vetenskapliga publikationer, och de …well, inte speciellt svenska. 😀

  • deep.ed

    Well – varför tror du att någon är anonym? Jo för att inte behöva skylta med att man a) är en oempatisk jävel, b) inte förstår något c) är en fegis. Jobbigt för Anonym som helt enkelt har fel. Kommer knappast att erkänna det.