Om mjölpåsar, och dess eventuella innehåll.


Jag bor ju nu i hooden.
Inte den värsta, men miljonprogram är det allt, och minst sagt segregerat.
Husen är slitna, portarna står öppna dygnet om, även om det är meningen att de ska låsas efter 22. Ofta är saker trasiga.
Det har stört mig, det där med att porten är öppen dygnet om.
Inte för att det egentligen är speciellt stökigt, för det är det inte, men ändå.
Det kan gott vara låst nattetid.
Det finns ingen anledning för vem som helst att kunna springa hur som helst i trapphuset.

Så när jag får höra att Botkyrkabyggen tänker installera någon sorts portlås blir jag glad.
I sedvanlig ordning tar det något år eller två,men nu är det här.
Och det blev ju bra – på det sättet att det fungerar. Nu är det låst nattetid.
Faktum är att det är låst dygnet runt, vilket kanske är lite overkill.

Gäster ska alltså släppas in via porttelefon, och vi boende ska använda en liten “droppe” som man håller upp mot en avläsare.
Låset – alltså, möjligheten att använda en vanlig nyckel – ska tas bort.
Nå.
Allt gott.

Eller…?

Nej.
Allt ÄR inte gott.
Inte för någon som är så rädd om sin integritet som jag är.

Varje hushåll får kvittera ut tre såna här brickor för att kunna öppna porten.
I trapphuset finns femton hushåll.
Trots att samtliga 45 brickor ska öppna samma lås – portlåset – så är samtliga brickor olika
Någonstans registreras alltså inte bara att porten öppnats, utan att Lägenhet 13, bricka 2 öppnade porten klockan si och så.
Vem har tillgång till den informationen?
Hur lagras den?
Vad har min hyresvärd med mina vanor, tider och rutiner att göra?

Oavsett om jag har något att dölja eller inte.

Josh har skrivit en hel del om det här tidigare, läs gärna häroch här. Dessutom har jag för mig att jag läst en lysande krönika i Aftonbladet i ämnet för något år sedan, men verkar den vara begravd bakom aftonbladets fåniga plustjänst.

  • Joshua_Tree

    Aftonbladetkrönikan kan mycket väl vara skriven av Hakelius och gick i stort ut på att folk ska skita i vad han har i sin påse. Om det är den du tänker på.

    Annars har Rick Falvinge redogjort bra för rent mjöl-argumentets kasshet i en lång post. I stycket “rent mjöl kan du vara själv” sågar han argumentet.

    Plus-tjänst suger.

  • Ms Garbo

    Jo, jag hade för mig att det var Hakelius som skrev, men var inte säker.

    *surfar iväg för att läsa vad Falvinge har att säga i ärendet*

  • Z

    en liten nitpick/observation:

    När man talar om miljonprogramsförorter, skriver man nästan alltid att de är segregerade (en fin benämning för “här bor ju många invandrare”) men detta epitet har jag aldrig sett på Lidingö och Danderyd….

    De är också segregerade, i hög grad 😉

  • Ms Garbo

    Visst är det de, Z!
    Fick jag som jag ville skulle jag bo i ett BLANDAT område, det är det bästa!

  • Thomas Tvivlaren

    Även om informationen inte används så är ju blotta tanken på att den kan komma att användas tillräcklig för att man borde vara ytterst restriktiv med att införa tekniska lösningar i allmänhet. Jag slås alltid av hur dessa människor som tror sig ha rent mjöl i påsen ändå låser toadörren eller drar ned persiennerna i sovrummet…

  • Ms Garbo

    Den används inte NU nej, men om ett år kanske man kommer på något annat, som i kombination med den här informationen…

    Det stör mig verkligen att jag inte har något val.
    Jag kan inte välja att använda min portnyckel istället, eftersom man monterar bort låset, nyckelhålet försvinner..!

    (Jo, en batteribackup ska tydligen garantera att systemet fungerar i sex timmar vid strömavbrott, därefter låses dörren upp)

  • Thomas Tvivlaren

    Jo det är ju just det att till synes harmlös och oviktig information bara är harmlös och oviktig i relation till att “rätt” personer med “rätt” förhållningssätt har tillgång till informationen. Och sedan finns det ju alltid en risk att ändamålen helgar medlen så att även information (databaser) med specifika syften används till saker de inte var tänkta från början…

    Och du är inte ensam om att hata att människors personliga integritet är utlämnad till slarviga och hastigt sammansatta reglementen som upprätthålls av potentiellt sett ännu slarvigare förvaltare.

  • Ms Garbo

    …och förvaltare där det inte finns någon vettig insyn i hur förvaltarskapet utförs, där det inte ifrågasätts varför informationen ska samlas in och lagras etc.

    Motiveringen till att man har olika “koder” i de här brickorna är att det ska vara lätt att spärra en bricka ifall den tappas bort av innehavaren.

    Är det en så viktig funktion att det är värt intrånget för alla boende i ett hyreshus, för alla boende i ett bostadsområde. Som sagt, vi pratar om människors privatliv, inte arbetsliv, och hem och inte arbetsplatser.

  • Thomas Tvivlaren

    Funktionen bör ju rimligtvis bestå även om man inte loggar de boende och det är ju det som är huvudproblemet. Övervakningsivern finner dock inga gränser dessvärre…

  • Ms Garbo

    Jo. Visst är det så. Varför samlas informationen in överhuvudtaget…

  • Mia*

    @MsGarbo: Du skrev: “Fick jag som jag ville skulle jag bo i ett BLANDAT område, det är det bästa!”, och jag svarar: “Det gör du ju redan – det är du som står för blandningen!” 🙂

    Vi är nog ganska lika när det gäller integriteten, tror jag. Jag tycker också att mycket i dagens samhälle är obehagligt. Varför tvingas man t.ex ange sitt personnummer precis överallt?

    Vet du faktiskt att information om inpasseringar lagras eller är det en farhåga? Ja, jag vet, säker kan man aldrig vara, men jag undrar vad Botkyrkabyggen svarar på direkta frågor. Det behöver ju inte loggas inpasseringar för att det ska gå att spärra vissa brickor – det räcker ju gott med en lista över de spärrade brickorna att kolla mot.

    Ofta är det väl så att information inte “samlas in” med avsikt att just samla in den – det finns oftast någon vettig anledning som t.ex att hålla koll på att systemet fungerar. Men det gör inte nödvändigtvis saken bättre.

  • Thomas Tvivlaren

    @Mia*: En generell informationstransparenslag borde införas som bl.a. borde vara tvingande vad gäller hur och på vilket sätt information lagras.

    Vad händer exempelvis i nyare system för kommunala transporttrafiken? Visst är det obehagligt att man lagrar exakt hur man använder sitt boende men i kombination med att man dessutom skulle kunna få ut information hur man har rest och färdats gör inte saken bättre direkt… För övrigt finns ju sällan möjligheten att betala kontakt eller på annat sätt än med de tekniska nyfundigheter som implementerats vilket gör att även där uppstår en situation där man inte har något annat val än att snällt och med mössan i hand ska finna sig att bli övervakad. Givetvis för ens eget bästa! 😉