Punka!

Det är punka på pojken igen!.

Men den här gången gick det bättre. Barnmorskan RosMarie på BVC är van vid små barn och henne känner vi, så hon anförtros uppdraget. Även om jag, rent principiellt inte gillar när människor gör mitt barn illa.

Hon förklarar för honom att det kommer att göra lite ont, att det är hon som gör honom illa (och inte mamma) och att det är viktigt med vaccinationer. Han tittar storögt på henne och hon ger honom en spruta i varje ben. Förskräckt tittar jag på nålen. Liten och tunn, men djupt in i benet, in i musklerna, inget litet tablodprov-stick. Pojken skriker självklart som en stucken…pojke, men det går över ganska fort, lite varm mamma-famn och lite sjungande och gullande.

Under eftermiddagen är han lite slak, sover i flera timmar och jag går förbi apoteket och köper flytande alvedon. Inte för att jag tror att han behöver det nu men rätt som det är så behöver man, och då kanske det inte är så kul att dra ut på stan och shoppa. Inte med en febrig skorv i famnen.
Men febertermometer, en sån behöver jag. Själv använder jag ju en muntermometer, men det känns varken säkert att använda på honom – den är ju så spetsig! – och hur “rätt” visar den när jag inte riktigt vet var i munnen den hamnar?
…Och såna där termometrar man mäter med i örat, hur är de?

Ni som varit med förr, vilken sort är bäst; man vill ju både mäta rätt och säkert, och samtidigt inte generera hemska barndomsminnen, trauman och framtida psykologräkningar…!

Dagen avslutas väldigt mycket bättre än den börjat.
Familjen utökas.
Pingvinparad!

 • Jeez

  Örontemp är kanon, går fort och som med alla termometrar så testar man den under några dagar, på morgonen, mitt på dagen och på kvällen på objektet (=barnet) så man vet vad den naturliga variationen är. Då vet man om barnet sedan har mycket feber eller inte!

 • Kaffemoster

  Vi har en rumptermometer från apoteket. Likadan har de förresten på Astrid Lindgrens sjukhus. Nu kanske örontermometrarna är bättre än när syrran köpte till sina barn för tio år sedan, för då var de rätt opålitliga. Men som sagt, jag har inga trauman från att ha blivit tempad i rumpan som barn – så det blir mina barn. Och på samma tema så kör vi med alvedonsuppar istället för flytande alvedon – det är lättare att hålla kvar en supp än att se till att de inte spottar ut, tror jag…. 😉

 • Maria

  Ramlade in på det här och tänkte bara säga att örontermometrar är super SÅ LÄNGE (!) man ser till att rikta dem rätt. Annars kan febern missas och det är ju inte alls bra.

  /Maria som inte har några barn, men som råkade läsa i en bok om medicinska apparater…