Att vara innanför – eller utanför.

För någon vecka sedan gick jag iväg till pendeltågsstationen, väntade in ett tåg och klev på. Parkerade barnvagnen på den där bra platsen där det är gott om plats för just barnvagnar och började mippla lite med mp3spelaren.
I nästa ögonblick sätter sig en kvinna intill mig.
Hon sjunker ner tungt på sätet och hela hennes varande sticker ut. Nej. Hon är inte berusad. Jo. Kanske lite, men inte mycket. Däremot faller hon blixtsnabbt ut ur normen. Hon är på tok för hårt och klumpigt sminkad, hennes leopardfläckiga syntetpäls är tufsig, och man skymtar en nalle som sticker fram i öppningen.
Faller absolut ut ur normen.

Så börjar hon prata med mig. Det händer alltsom oftast att folk gör, för lilla Essingen är med mig och är han vaken, så ler han mot allt och alla. Små barn har ingen norm man kan falla ut ur – så han ler självklart även mot denna dam.
Ett brett flin, fullt av skavande SkaBliTänder, själaglad så fort någon besvarar hans leende. Och det går ju inte att inte göra.

Instinktivt vill jag inte ha den här kvinnan alltför nära mitt barn. Hon pratar, petar på vagnen, påbörjar något som kan komma att bli ett lutasigframåpeta så jag tar det säkra före det osäkra.
Jag svarar.
Pratar med henne.
Konverserar henne.

Det är helt tydligt att…hon faller ur normen. Hon ställer samma frågor om Essingen gång på gång, samma sociala kallpratsfraser och jag svarar vänligt, berättar var jag ska och frågar henne om hennes dag, hoppas att den blir trevlig etceteraetcetera. Jo, hon ska träffa en väninna för att dricka kaffe, vid det där trevliga konditorit vid Skanstull.
Japp.

Så kliver hon av vid Södra station och jag andas lättad ut. Samtidigt är jag lite tankfull över samtalet vi just haft. Så tydligt blev det; två personer som leker “normala leken”. Hon betedde sig helt rätt, men avslöjades av sin utsida, och av sitt ickefungerande närminne/förmåga att fokusera.
Jag hade i normala fall inte gått med på att delta i “leken” men nu gjorde jag det istället för att “inte se” och gömma mig bakom mp3spelarens ljudgardiner.

Dels kan man fundera över varför jag i normala fall inte skulle ha gjort det, och varför jag gjorde det nu, men det var inte det jag fångades av nu.
Inte heller av det faktum att det kanske var ganska länge sedan den här damen pratade med en helt främmande människa om något helt normalt. Jag var ingen polis, ingen från socialtjänsten eller vårdsvängen. Jag var en helt okänd människa som pratade med henne som om hon fick plats inom normen.

Som sagt, inte för att jag är någon speciellt god människa, utan för att det var den enklaste vägen för mig där och då.

Några dagar går, och jag läser hos Josh om en trevlig kväll med några mer eller mindre kända vänner, och han länkar till någon artikel och till Mymlan och jag läser vidare. Tillbaks till källan, Johan Ronnestams artikel.

Och så tänker jag på QS, vår hemliga trädgård och alla de vänner jag idag har, vänner som är livsviktiga och väldigt väldigt nära, som jag lärde känna just via QS.
Jag tänker på barnet jag har, vars pappa jag träffade just via nätet. Nå, just den relationen blev ju inte som vi trodde då, först, men det är ingen dålig man och barnet vi har är absolut och fullständigt underbart och fantastiskt.
Jag tänker på min vän Fröken Underbar, jag tänker på Jeez, vars barn jag är gudmor till, jag tänker på de där långa nätterna då Herr Ågren härjade vilt, men det alltid fanns någon som var vaken som hjälpte mig att hålla den fan i schack.

Om inte det är värme så vet inte jag vad värme är.
Då måste någon hjälpa mig att definiera om begrepp här.

Så åter till damen på pendeltåget.
Hade jag mött henne utan att se henne – och alltså inte sett den där tufsiga syntetpälsen, hur hade jag bemött henne då? Och hade jag mött henne på ett sätt där hennes problem med närminnet/förmågaatt fokusera inte märktes lika mycket?
Kort sagt, hade jag fått några kommentarer från henne här i bloggen är det inte all säkert att hon fallit utanför min norm. Vi hade inte “lekt normala” utan hon hade helt enkelt inte fallit ur.
Det eftersom det är så mycket lättare att “passa in” när man inte ser varandra, när inte våra fördomar får möjlighet att slå krokben för oss.

Så.

Välkommen in i värmen, Johan Ronnestam. Välkommen ut i bloggosfären. Här kan du bli hörd oavsett om du har konstiga kläder, luktar gammal fylla, är ett svartsynt emo eller bara en förvånansvärt fördomsfull journalist.
Välkommen!

  • http://mymlanthereal.wordpress.com mymlan

    Det är så. Ronnestam själv finns både i bloggosfären och på Jaiku och andra ställen, vilket gör hans uttalande ännu mer upprörande…

  • mcsarcne

    Konstigt. Han kanske har någon sorts sjukdom? Han kanske inte vet vad “värme” är utan blandar ihop det med något annat..? “status” kanske? Eller så kanske han leker “tvärtomleken” med oss?

  • Ulrika

    Tja… om inte värme finns på nätet så vet jag inte vart den finns. Det var då där, på QS jag lärde mig att ta emot den och att våga ge den. Ja, jädrar vad Ronnestam måtte vara bottenfrusen.

  • http://samtalmedj.blogspot.com jeez

    Men nog är det så att det kan vara kallt i cyberrymden också. Det gäller ju att hitta sammanhangen -och bjuda på dem själv. Om man använder fejjan till att glo på andras grejjer men aldrig konversera, aldrig gå på djupet, aldrig intressera sig för andra -tja, då bemöts man ju inte heller. Liksom i bloggvärlden. Först när man kommenterar (och svarar på kommentarer) och engagerar sig i andra så får man konstruktivt gensvar.

  • http://kristina.knusselbo.com/blog Kristina af Knusselbo

    Väldigt bra och tänkvärt skrivet!
    Fast nog är det svårare att komma folk in på livet i bloggosfären än på ett community.

  • mcsarcne

    KaK, Jeez: Visst är det olika lätt/svårt i olika sammanhang på internet, precis som det är det i det där “vanliga” livet.

    Men jag tror att Ronnestam är HELT ute och cyklar när han säger att värme bara finns i den “vanliga” världen.
    Jag tror alltså att det faktiskt, särskilt för de som inte riktigt “passar in”, är lättare att bli hörd och lyssnad på på Internet än i IRL:et.

  • Max

    Var på väg att skriva en kommentar, men den blev jättelång så jag skrev den här istället: http://lochiel.blogspot.com/2009/01/p-vg-hem.html

  • Pingback: RIP DVIJDVS at Deepedition