Försvar från en loser.

Ibland måste människor sparka på andra människor bara för att det går.

Det är lättare att göra det om man kliver upp på några höga hästar, och sparkar nedåt.
Då slipper man nyanser och kontext, sammanhang och komplexa mönster.
Från ovan blir allt enkelt, svart och vitt.

En lyckad människa tar sig friheten att sparka på en misslyckad människa.
Gömmer sig bakom cynism och ironi.

vi kommer till en vägg…
vi kan inte gå under den,
vi kan inte gå över den,
vi måste ju gå in i den!

Martin Ezpeletas krönika är så fri från kunskap, empati och fingertoppskänsla att man baxnar.

Jag undrar när han tänker skriva något lika elakt och okunnigt om MS, om leukemi eller om hjärtinfarkt.

För det väljer man ju också att få.

 • http://basic70.wordpress.com/ Daniel Brahneborg

  Jag tycker dock ändå att det är lite intressant att utbrändhet verkar ha dykt upp ganska nyligen. Vad gjorde folk innan dess? Hade de liv som gjorde att de inte drabbades, tog de självmord och försvann från statistiken, eller vad? Något måste ju ha ändrats från för några decennier sedan, tycker jag.

 • mcsarcne

  Att man inte hade en samlande diagnos förut gör ju inte att människor inte var sjuka, eller hur?

  En gång i tiden visste man inte vad Epilepsi var, man kallade det för “fallandesjuka” och trodde att de med Epilepsi hade ett nära förhållande till Gud.

  Nu vet vi bättre, både om Utmattningsdepression (som är ett riktigare namn på “utbrändhet”) och epilepsi.

 • http://samtalmedj.blogspot.com Jeez

  Oavsett vad man tror den ökade psykiska ohälsan beror på i väst så kan man lyfta frågan på ett reflekterat sätt istället för att raljera.

  En intressant sak som kommit fram i forskning är att människor med en tro är friskare än de utan tro.

 • mcsarcne

  Jeez: Jovisst. Och mer forskning behövs, bättre behandlingsmetoder och framförallt snabbare behandling när människor blir sjuka. Det är inte rimligt att man ska få vänta och vänta på specialistvård bara för att man inte fått hjärtinfarkt eller brutit benet.

  Det är ju logiskt: Om man inte är ensam om att bära sina bördor utan har lite assistans av en RiktigtStarkKompis blir tillvaron lättare. Dessutom behöver man inte rädda hela världen helt själv.

 • Victoria

  Jag bevärdigar inte ens en så kallt raljerande människa ett bloggavsar. Får väl se när han drabbats mer av livet. Och jag biter mig i fingrarna för att inte önska honom den erfarenheten. Han skulle antagligen inte klara av den.

 • http://blogg.aftonbladet.se/martinezpeleta M Ez

  Ledsen att du tog mitt blogginlägg så.
  Jag menar verkligen det.

 • studiomannen

  Klassiska grejer även bland kommentarerna. Speciellt om fibromyalgi. Han har varit korkad tidigare, men av någon anledning omhuldad, men nu är det nån slags ny nivå på idiotierna.

 • mcsarcne

  M Ez.
  Hur menar du då?

 • Erika

  @Daniel:
  Tänk på att västvärlden idag egentligen bara lider brist på en sak. Tid. Och att arbeten idag kan bäras med hem, om inte i en portfölj så i tankarna. Vi hinner ibland inte med den viktiga återhämtningstiden som behövs för att vi ska vara utvilade och på språng nästa morgon. Detta kan bero på dåliga arbetsmiljöer och/eller personliga kvalitéer hos människor, men det förringar vare sig företeelsen eller personerna.

 • http://aelvan.blogspot.com Nynaeve

  Det som många glömmer och som jag inte kunde formulera tillfredsställande mha 140 tecken är att de som säger att de håller på att bli utbrända, klagar lite, tar en time out osv inte är de som faktiskt är eller blir utbrända.

  Är man utbränd eller deprimerad t ex så är det en del av sjukdomsbilden att inte fatta det.

 • http://leoni.se Anna-Klara

  Nä, blir man utbränd så känner man det inte innan det händer. Det bara händer – pang bom och så ligger man i fosterställning.

  Dessutom, fibromyalgi, japp jag har det. Det syns inte på några tester, alltså finns det inte (enligt vissa). Speciellt inte om man är kvinna och ser någorlunda fräsch ut på utsidan.

  Mcsarcne, du hade precis samma tankar som jag i huvudet efter att ha läst Ezpeletas blogg. Tack för att du fick ur dig dem.

 • http://blogg.aftonbladet.se/martinezpeleta M Ezpeleta

  Mejla mig, så tar vi det privat. Ok?

 • Besökaren

  Jeez: det där trossambandet vore intressant att få en källa till. Själv har jag gjort motsatta iakttagelser, men de är bara byggda på högst oventenskapliga urvalsmetoder 🙂

 • Besökaren

  Nu har jag läst det ursprungliga inlägget också. OK, det är raljant och inte särskilt finkänsligt, och kan absolut ses som ett uttryck för bristande förståelse, men det väcker ju faktiskt en intressant fråga. Varför har detta blivit ett så stort problem just i Sverige och just under de senaste tio åren? Jag är nämligen helt överens med M Ez om att man jobbar mer i andra länder och jobbade mer förr. Jag tvivlar inte på att den som drabbats av utbrändhet känner sig dålig – det verkar vara det du reagerar över – men frågan är VARFÖR. På min förra arbetsplats var det en person som sa: “Det är inte vad du gör på jobbet som gör dig utbränd utan vad du gör när du inte jobbar”. Jag vet inte – kan det ligga något i det? Ett samhälle där man aldrig tillåts stanna upp, koppla av utan där även fritiden skall vara fylld med allt möjligt, där TV blir ett substitut för samtal eller bara ren avsalppning osv. I det ljuset blir också Jeezn undersökning om tro och ohälsa logisk eftersom troende människor troligen i högre utsträckning än andra tar sig tid till en paus från samhället och en stunds självreflektion (i det kristna/muslimska fallet i allmänhet förklädd till “samtal med Gud”, men i alla fall).

 • http://basic70.wordpress.com/ Daniel Brahneborg

  Min undran är precis samma som Besökarens, fast jag inte lyckades uttrycka det lika bra.

 • mcsarcne

  Välkommen, käre Besökare 🙂

  Nu är utmattningssyndrom, “utbrändhet” inget som bara förekommer i Sverige utan överallt i västvärlden, ledande forskning sker i USA, Holland och Israel bland annat. Uttrycket “Burnout” (halvdåligt översatt till “utbrändhet” )myntades av amerikanskan Christina Maslach. En bätttre översättning hade varit “urladdning” eller “utmattning”)

  Vi vet ganska väl Varför människor blir sjuka och det har till viss del med personlig dispositon att göra; alltså, hur man är, hur man hanterar motgångar, hur man hanterar konflikter, men framförallt är det ett arbetsmiljöproblem.
  Det handlar inte om MÄNGDEN arbete man gör, utan upplevelsen av tillfredställelse av arbetet, förmågan att utföra ett tillräckligt bra arbete. Typiskt är att man ständigt upplever att man inte gör ett tillräckligt bra jobb. Nedskärningar, oklara mål, bristande organisation ökar risken för den här typen av problem på arbetsplatser. Typiskt är t.ex att en person får i uppgift att lösa ett problem, men inte får verktyg, mandat, handlingsutrymme för att göra det.
  I allmänhet är det människor som är “högpresterande” som blir sjuka.
  Jag brukar säga att man måste anstränga sig utavbarahelvete för att lyckas, det krävs en jävla envishet att lyckas bränna ut sig…

 • Pingback: Veckans omvändelse « Inquietum es cor nostrum donec requiscat in Te