Dags för lite fredagsmys?

Jag är mamma sedan två och ett halvt år. Jag är inte någon sensationellt bra mamma men jag är antagligen inte sämre än de flesta. Jag blir ibland arg på mitt barn och redan nu vet han ganska väl hur man gör för att provocera mig. För det mesta biter jag mig i läppen, tar ett andetag extra och sätter mig ned på huk och pratar och lyssnar på min onge. När jag inte klarar det går jag ut på balkongen och tar tre andetag. Sen sätter jag mig ned på huk och pratar och lyssnar på min onge.

På samma sätt som alla tvåochetthalvtåringar gör, så händer det att mitt barn slår mig när han är arg på mig. Undantagslöst tar jag tag i hans händer och pratar med honom: Du får inte slå mig. Du får inte slå någon, aldrig någonsin får du slå någon. Arg kan man vara utan att slåss. Vi pratar och vi lyssnar men vi slår inte varandra.

Och så pratar vi om det. Gång på gång.
Var gång det sker. För det gör det, för är man tvååetthalvt har man mer humör än fostran, och det är mitt jobb, mitt ansvar att lära honom hantera frustration och ilska, och lära sig att inte bli provocerad av andra människor.

Jag blir förtvivlad och alldeles vitglödgat asförbannad var gång jag påminns om att det jag predikar för mitt barn, och det jag faktiskt kräver att han ska lära sig att bemästra inte är en självklarhet.
Att människor anser sig ha rätt till undantag.

Det finns inga förbehåll, det finns inga undantag. Det är en av tillvarons ytterst få absolut analoga regler.

NEJ.

Så när SR rapporterar om pappan som misshandlat sin dotter men slipper fängelse blir jag matt och förtvivlad och förbannad.

Men jag försöker andas. Predika kommunikation. Vikten av att lyssna dubbelt så mycket som man pratar.

Sen får jag nästa käftsmäll

Stopp.
Vad händer?

Man hade en träbur på gården som kallades Mysen?!
Varför fanns den där, vem hade byggt den, vem kom på det, och vem fasen kom på att kalla den “Mysen”??

Nej. Lika lite som att man inte får slå barn får man låsa in dem i en trälåda.

Man får inte heller videoövervaka dem för att slippa vara med dem när de får panik av att vara inlåsta i en trälåda.

Man får inte heller skrämma andra barn genom att låta dem se en video med ett panikslaget och inlåst barn.

Särskilt inte ett “funktionshindrat” barn som kanske  inte har samma förutsättningar att kommunicera som ett “normalt” barn.

Det är vår gemensamma,  absoluta och kompromisslösa plikt som vuxna människor, oavsett om vi är föräldrar, lärare, busschaufförer, kassörskor eller poliser,  att lyssna på, skydda och företräda barn så att de lär sig respekt är något man får och inte något man kan kräva eller ta. Det bästa verktyget vi har för att kommunicera med barn är den trygghet vi kan projicera kring barnet. Utan trygghet och  tillit finns tillslut  bara skrik, knytnävar och panik kvar.

Heder till de vikarier som gjorde sin plikt och såg till att skydda ett barn istället får att låsa in det.

 • http://www.filippas.blogspot.com Filippa

  Exakt. Kunde inte säga det bättre själv, förutom att jag inte är mamma men jag fattar ändå. Eller trots det.

 • Pingback: Tweets that mention Dags för lite fredagsmys? « Inquietum es cor nostrum donec requiscat in Te -- Topsy.com

 • http://mysmurklan.blogspot.com/ SqZ

  Man skulle kunna tro att det var en beskrivning från en gammal Sovjetstat…

 • Erlkönig

  Om en knarrig jurist får kommentera hovrättsdomen så beror mycket av upprördheten kring att media (som vanligt) inte begriper vad de skriver om. Tingsrätten bedömde straffvärdet för misshandeln till sex månader, hovrätten drog av en månad för provokationen (se nedan) och hamnade på fem månader. Grejen är att man regelmässigt väljer villkorlig dom och samhällstjänst när straffvärdet understiger ett halvår. Han fick också ett alternativstraff om fem månader. Med andra ord, han låg strax över gränsen för inlåsning i tingsrätten och hamnade precis under i hovrätten. För övrigt är ett straffvärde på fem månader för misshandel ganska saftigt så hovrätten har bedömt detta som en allvarlig gärning.
  Nu till avdraget för provokation: Jag har inte läst domen så jag vet inte exakt vad det beror på men jag har förstått att målsäganden var 14 år och att det var ostridigt att hon varit väldigt provocerande. Det ÄR skillnad på en treåring och en fjortonåring, det inser nog du också. Är det då helt galet att dra av för provokation? Det finns en bestämmelse i lagen som anger det som strafflindrande, ja. Jämför t ex mobboffret som klappar en stol i huvudet på en av sina plågoandar. Det är inte ok att slå folk med stolar men där tror jag att alla skulle vara ense om att det ska ske en viss strafflindring. Här har man satt ner straffet med en sjättedel, vilket är rätt lite för en provokation. Således tycker jag inte att domen vare sig är något att uppröras över eller något som ens på avlägset vis skulle antyda att hovrätten “tycker att det är Ok att slå barn”

  • mcsarcne

   Åh, du knarrar så fint, käre vän!

   Jag förstår resonemanget kring provokation, och köper exemplet mobbingsituationen du nämner. Men vem provocerar vem här? Är det inte fullt normalt för en fjortonåring att provocera sina föräldrar, och är det inte en förälders uppgift och roll att kunna ta det, kunna hantera sin unges provokationer utan att klappa till ungen?
   Så nej.
   I det här fallet tycker inte jag – som inte heller läst domen 🙂 – att provokationen ska leda till en strafflindring.

 • http://blogg.tara.se/christina-stielli Christina

  Jag läser och jag förstår men det finns fortfarande – i min värld – inga “förmildrande” omständigheter som gör att det “är okej” att slå sina barn. Saken är den att när man sänker straffet så kommuniceras – möjligen felaktigt och omedvetet – ett förringande av dådet. Jag mailade BO och fick svar som finns på min blogg. Så även han/de tycker att det finns saker att anmärka på. Jag förstår din kommentar och jag respekterar högt din kunskap och kompetens, den har jag inte, det är inte din kommentar jag isf har invändningar emot. Det måste ju isf vara lagen.