Några ord om Guldprinsen

I mina tankar kallade jag honom för guldprinsen. Hans lillebror Jocke kallade jag för silverprinsen och jag var, med ett barns engagemang, förälskad i dem båda samtidigt. Robban var vuxen och en fjärran dröm, men Jocke var tonåring och tvingades nog konfronteras en smula med mina kärleksbetygelser. Kanske var jag sju år, jag vet inte?

Igår satt jag med min pappa vid min sida i en vacker kyrka, som jag minns från min barndom, och såg på kistan och såg på när Robbans precis nyblivet vuxna barn skulle försöka acceptera och säga hejdå till sin pappa.
Det är ju en fullständig omöjlighet att acceptera, att en pappa dör när man själv precis slutat vara barn. En pappa som inte hann bli morfar eller farfar, och två barn som inte alls var klara med sin far.
Jag sitter där med min pappas hand i min och återigen blir det så där smärtsamt tydligt hur lite som skiljer livet från döden, för varför ska jag få ha min pappa när de inte får ha sin. Jag är nästan dubbelt så gammal.

Jag sitter där i kyrkan och räknar mina välsignelser. När nu livet är så elakt att jag själv blev av med min farmor, så har jag också fått en reservfarmor. Ja. Lilla Moster Bibbi. Min pappas lilla moster, min farmors syster och också denne Robbans mamma. Så liten har hon blivit de senaste åren, helt vithårig och jag biter mig i läppen och förstår inte mina egna prioriteringar när jag inte hinner hälsa på henne oftare.
För hur länge till finns hon kvar här med oss? Hon som nu fått begrava ett av sina barn.

Robbans och Jockes syster Lotta sa kloka ord om att få en bror till låns, orden var sanna för Robban har varit sjuk i nästan hela sitt liv men man borde nog orka med att se livet så generellt. Springa mindre och kramas mer, se till att träffas oftare och skratta massor.

Allt detta tänker jag och när jag sluter mina ögon ser jag Robbans son, hans förtvivlat sammanbitna min när han kommer gående ut ur kyrkorummet, med blommor i händerna som ska transporteras iväg med kistan.
Det sista man kan göra för en älskad pappa: Skicka med blommor och bära en kista nedför en livsfarlig trappa.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JxPj3GAYYZ0&w=480&h=390]

 • http://leoni.se Anna-Klara

  Sån en oerhörd smärta att begrava sitt barn. Också en sån oerhörd smärta att se ett barn begrava sin far.

  Tårarna formligen strömmar ner för kinderna åt bilderna du beskriver.

 • Morfar Benke_farsan

  Och jag kommer ihåg en liten tös som storögt försökte förstå när lillebror inte längre fanns hos oss….

 • http://mcsarcne.wordpress.com mcsarcne

  Ajaaa. Jag minns faktiskt väldigt lite av det, av när N dog. Bara några få minnesbilder.
  Snapshots.
  Bilden av en stor försiktig hand, en prästhand, som sticks in i en kuvös, vid ett dop. En varsam och mjuk hand som rör ett mycket litet huvud.
  Jag minns också att Mamma fick linda sina bröst, hon fick mjölkstockning, som lök på laxen?
  Sen minns jag begravningen, den lilla vita kistan, och att det bara var vi tre där, och att det fanns någon sorts golv med hål i som man kunde gå på, och i hålen stod blombuketter, och under golvet rann det vatten. Det måste ha varit någon sorts minneslund?
  Jag var ju inte så stor, men jag har funderat över att jag minns så lite.

 • Morfar Benke_farsan

  Begravningen var på S:t Botvids, Huddinge.