Historielös historiker

Man kan säga mycket om #tvekens varande eller icke varande.
Jag tror jag struntar i det.

Men jag kan inte låta bli att baxna när jag hör historikern Christopher O’Regan indignerat uttala sig:

-Kan man sin historia så var detta precis vad som hände vid almstriden 1971. Det var också en dödsfälla som skulle rasa ihop. Då tog man strid för det och 40 år senare sitter folk och dricker kaffe under almarna i Kungsträdgården. Det visade sig att tjänstemännen “råkade” ha fel den gången, säger historikern och trädaktivisten Christopher O’Reagan som var en av dem som klättrat upp i eken i ett sista försök att rädda den.

Hmm.
Både jag och Chrisopher O’Regan är födda just detta Almstridens år, så ingen av oss minns händelserna för egen maskin. Vi har läst i efterhand, på samma sätt som historiker ofta gör: Läser om saker i efterhand.
Då man gör det skrivs inte ett ord om sjuka almar.
Däremot skrivs en hel del om tunnelbanestationer som skulle byggas.
Där, eller någon annanstans, var frågan.
Det blev någon annanstans, och det är vi många som är glada över.

Vill Chrisopher O’Regan läsa på lite mer om Almstriden kan han göra det här eller lyssna på P3 dokumentärs utmärkta program om hela händelsen – en viktig del av vår nutidshistoria.

.

 • Johan Strömstedt

  Du utgår från att TV-eken var rutten och död. Det finns faktiskt övertygande bevis att den var mycket vital för sin ålder. Grönskande grön för 1,5 månad sedan och ekollon föll även i år. Leta efter de vetenskapliga undersökningarna som utfördes av CERTIFIERADE Arborister som gjorde arbetet GRATIS! Kolla debatten på Facebook också. Det finns fler liknelser med Almstriden. T-Baneuppgång var anledningen den gången, även om politikerna sa att det var sjuka almar. Anledningen idag vad gäller TV-eken är att Spårvågen skall gå i mittremsan = ytterligare ett körfält för bilarna! SL har redan lämnat in ny dragning av spåret. Märkligt va??!! Vakna upp!!

  • mcsarcne

   Hej, Johan. Jag vet inte om du läst bloggposten du svarat på, för jag lägger mig inte alls i tv-ekens varande eller icke-varande. Det finns det redan tillräckligt många som gör.
   Almstriden 1971 hade inget med sjuka almar att göra. Ingen påstod att de var sjuka. De stod i vägen för en planerad tunnelbaneuppgång. Lyssna på P3 dokumentär i ämnet (länk finns i bloggposten) eller läs på wikipedia.