Dubbelt upp

Igår var en bra dag i mammalivet, och jag vet att LillaEssingen var duktigt glad han med.

Jag fick nämligen TVÅ små händer i mina, när vi gick hem från Dadi.

Lilla M följde med hem från Dadi, båda barnen var taggade till max, och unga fröken fullkomligt dansade av glädje över att få komma hem till oss och leka.

Alla tåg revs fram, alla bilar revs ut, vi kokade makaroner och åt och yrade och vevade åt alla håll.

Och självklart passade jag på att fotografera, för jag är nu så larvigt förtjust i att se de här två ongarna tillsammans.

 

Dessutom har jag inte fått kläm på det här att fotografera i ruttet ljus, och så här i november, december är ljuset riktigt uselt. Eller inte alls.

 

 

Den ena bilden är tagen med blixt, den andra med kamerans “blixt-förbjuden-automagiska” läge. De bilder jag tog på egen hand fick helt sjuka slutartider, och sånt är sannerligen inte kompatibelt med de här två ungarna.

Ni som kan foto. Hjälp mig. Hur gör man det bättre?
Blixten tycker jag inte om. Färgerna blir klarare och bättre, men skuggorna så hårda men gulsticket och oskärpan är inte heller kul.

När Lilla M’s mamma kom skulle hon inte alls gå hem. Nej, hon skulle sova över här också.
Ja jisses, så klart ska de sova över, men kanske ska de hinna fylla fyra först.

 • Magnus Westerlund

  Om du använder P, Tv eller Av så kan du ju inte göra mer än att vrida upp ISO läget så långt som behöves, eller om det inte är tillräckligt med max ISO så behöver du ju ta till blixten. Får säga att blixtbilden ändå är rätt bra för att vara en direkt på blixtbild från den inbyggda.

  Om du nästan får ljuset att räcka kan du ju prova att bara lätta upp med blixten. Enklast är nog att använda Tv och välja en lämplig slutartid, kanske även längre än 1/60 del som är kamerans default med blixt. Om du kan ställa ner blixten ett steg eller två så får du nog bättre resultat utan urfrätningar. Hur man gör det får du konsultera din instruktionsbok. Är lättare på en extern blixt.

  Sedan när det gäller blixt inomhus så är ju en riktningsbar extern blixt med åtminstone basic bouncer (vita plastbiten) och slå det hela i taket att rekommendera. Blir mycket mjukare utan skarpa skuggor. Där rekommenderar jag Canons 430EX II då det är lite mindre strul med orginal blixtarna än tredje part. Den kostar dock minst 2100 kr vilket du nog inte gillar. Jag använder själv en sigma EF-530 DG Super. Sigma är ett vettigt alternativ om du vill spara en del pengar, så en Sigma EF-530 DG ST för Canon går att få från 1160 kr. Men du kan räkna med att den fåning plastbiten kostar 250 kr också. Och så vill man ha två uppsättningar laddningsbara batterier också. Visst dessa behöver inte införskaffas dag ett då IKEAs batterier funkar rätt okej i blixten.

  Sedan kan man ju jobba lite med de belysningskäller som finns annars. Rikta om lampor och sånt. Detta kan ju göra mer för bilden än dyraste blixten.

  • mcsarcne

   Åh, så jag älskar kloka kommentarer!

  • mcsarcne

   Jag experimenterade faktiskt med ett vitt papper som bouncer men jag vet inte om jag tycker att det spelade så stor roll. ISO tänkte jag faktiskt inte på.

 • Cali

  Sova över när man är 4? Det blir roligare när de är 14 😉 Äldste sonen frågade om han fick sova över hos dåvarande flickvännen när de var 14. Jag svarade lugnt att självklart får han det men får han för hennes föräldrar?
  Svaret blev “ja det tror jag, de tycker om mig, jag har tagit av mig kepsen och tagit i hand och sådär”.
  Det var svårt att hålla skrattet tillbaka… jag betvivlar att det räcker att ha tagit av sig kepsen för att få sova med dottern. 😉

  • mcsarcne

   ROTFL!! Tack, cali för det gapskrattet!!

 • Magnus Westerlund

  Problemet med ett vitt papper framför blixten är att ljuset fortfarande primärt går rakt på. Visst ljuskällan blir troligen A4 stor istället för 2 cm2 stor. Om har en stavblixt så går ju merparten av ljuset först i taket, sedan sprids det.Endast en mindre del reflekteras i bouncern direkt mot motivet från kameran.

  ISO talet är ju en sak man behöver prova och öva med. Man måste läras sig vilka ISO tal som är okej att använda och vilka som är för dåliga och där blixt om möjligt är ett bättre alternativ.

  Så du har fått två saker att direkt öva på. Prova ISO talen samt hitta hur du ställer blixtkompensationen.

  Jag måste hålla med Cali, sova över när man är 4 är ju bara lek. Som tonåringar kan det snabbt bli annat allvar.

  • mcsarcne

   Magnus, jag ska testa! En extern blixt står på önskelistan, men det får vänta lite.

 • http://blogg.sandilli.se Eva-Maria (@Sandilli)

  Jag köpte en bouncer till blixtskon att sätta i blixtskon:
  http://www.tvspelsweb.se/popup-blixt-diffusor-jjc-vit-p-2580.html
  En billigare lösning som ger okej resultat tillsammans med att ställa ner blixten. Ljuset blir mkt mjukare men skuggorna försvinner inte helt.

  • mcsarcne

   Det där såg klart intressant ut! Det ska jag absolut undersöka, tack för tipset Sandilli!