Hej Femtiotal!

Jag fick ett mail från Lego som svar på den här postningen

Takk for at du kontaktet LEGO® Direct, det er alltid hyggelig å høre fra en ekte LEGO fan.

Jeg vil takke deg for at du tok deg tid til å skrive til oss. Det er viktig for oss at kundene våre er fornøyde og vi tar alle komentarer som kommer inn svært alvorlig.

Vi har fått mange forskjellig kommentarer når det gjelder vår nye serie LEGO Friends, både positive og negative.
Det finnes selvfølgelig mange jenter som liker de produktene vi har nå, men vi har studier som viser at det kun er en liten prosent av våre jentefans som ville ha disse produktene og vi ønsket å utvilke et produkt som inviterte flere fra denne gruppen til å oppleve gleden av LEGO konstrukjsonslek.

Vi har i lang tid mottatt kommentarer og ønsker om en LEGO serie som appelerer mer til jenter. LEGO Friends serien har kommet som en respons til disse kommentarene og ønskene.

Under en utviklingsperiode på over fire år har det blitt gjort både antropologiske og etnografiske studer for bedre å forstå forskjellen i motivasjonen, verdier og ønsker gutter og jenter har. Vi har gjort studier i fokusgrupper og i barnas hjem, med tusenvis av barn og foresatte over hele verden. Med den nye Friends serien føler vi at vi har kommet frem til et produkt som svarer alle de ønskene som har kommet gjennom denne perioden. Vi har blandt annet funnet at jenter er mer interesert i rollespill og små detaljer.

Under utviklingen av dette produktet fant vi at jenter 5-9 skjønnte at meningen med minifiguren var å utforske LEGO verdenen, men de kunne ikke identifisere seg med LEGO sin standard minifiurs urealsitiske utsende. Vi har hørt på hva barn (og mødre) har bedt om gjennom hele konseptutviklinen og de ville ha en minifigur som var mer detaljert, stilig og feminin.

Vi vet at ikke alle jenter vil like denne serien, mange vil foretrekke våre andre serier som LEGO City, LEGO Harry Potter, LEGO Star Wars, eller å bygge med våre brikke-esker. Vi har fremdeles det samme gode utvalget, dette er ikke et produkt som vil erstatte noe annet, men kommer i tillegg. Jenter og gutter kan velge den serien de selv helst vil ha.

Jeg vil igjen takke deg for at du skrev til oss og delte dine kommentarer og følelser angående denne nye LEGO serien. Vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger vi får og vi ser på disse som en stor hjelp for videre utvikling både av bedriften og de individuelle seriene, som denne nye LEGO Friends serien.

Har du noen spørsmål angående dette, eller annet, er det bare ta kontakt. Du kan svare på denne emailen, eller ringe oss på 00800 5346 5555, mandag til fredag fra 09:00 til 17:00.

Med vennlig hilsen,

Cathrine Olsen
LEGO Direct

Tankevurpan är monumental.
Lego gafflar in sig i ett hörn, där Lego-varumärket allt mer nischas mot pojkar, pojkars lek och pojkars förebilder.

Det får de – rättvis – kritik för.

Flickor känner inte igen sig i ninjago-legot.
Kanske inte jättekonstigt när det är extremt nischat mot pojkar, roller som vi ger pojkar och män, och säljer in det just som ett pojklego.

Så man funderar, man undersöker och man frågar: Hur vill flickor leka?

Och vi hamnar i samma tjafs som vanligt. Rosa, fjärilar, små läppstift, bratzifierade figurer, cupcakes och skönhetssalonger. Flickor gillar rollspel. (Pojkar leker inte rollspel när de leker starwars, alltså?)

LEGO.
Femtiotalet ringde just.
Det ville ha sin kvinnosyn tillbaka!

———————————–

Missa inte artikeln i DN om Legos förödande avveckling från kreativ leksak till alla barn till att bli någon sorts … ja, jag vet inte vad. Sorgligt är det.

Bilden är lånad härifrån (Crave, the gadget blog:”Lego Friends range patronises girls with dull stereotypes”)

 • http://anaiah.blogg.se/ Anaiah

  Åh Essa, jag älskar dina åsikter! Varför umgås vi inte? Vi bor ju fem minuter ifrån varann!

  • mcsarcne

   Störtlöjligt! Antagligen för att verkligheten bråkar och den här ongen däckar bara vi kommer hem från Dadi? Men snart blir det varmare, och vi har en jättefin lekpark precis utanför knuten. Då…!

 • Pingback: Lego har otur när de tänker « Full Mental Straightjacket

 • http://aelvan.wordpress.com Älvan

  Jag kan bara tänka på en enda sak när jag läser om det här, och det är hur gärna jag hade velat ha likadant rymdlego som min vän Jonas hade när jag var liten.

  • mcsarcne

   Jag hade tur och hade kloka föräldrar så jag fick både rymdlego och tekniklego, men jag drömde om meccano…

 • http://gravatar.com/kristinasmoller kristinasmoller

  Och min bror fick tekniklego, men det fick inte jag. Det påminner jag fortfarande mina föräldrar om fö 🙂
  Jag lyssnade på en föreläsning från killen som är ansvarig för Lego Minds, och det är hisnande vilka förutfattade meningar de har. Som alltid gäller: som man frågar får man svar.
  Men min 5,5-åring skulle nog älska det här nya legot. HAN skiter i könsroller och tittar på det som är vackert. Bara de kunde göra ett tåg som passade ihop med köket också 😛

  • mcsarcne

   Mmm. Det är ju så lite som behövs. Det finns en polisstation. Den är inte rosa. Det finns en Brandstation. Den är inte rosa. Det finns en himla massa olika boxar i city-temat, och de är inte det minsta rosa. Kunde det inte få finnas en veterinärklinik, en restaurang och en uppfinnarverkstad där istället. Kanske rent av inte helt bara i rosa? (Jag har inget emot rosa men jag gillar andra färger. Också. I synnerhet när man blandar dem.)

  • mcsarcne

   Då blir det dessutom lättare att matcha tåg mot kök 😀

 • Hedningen

  En ganska kul kommentar angående hur man som förälder kan lösa detta:
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/03/05/tips-for-legolekande-foraldrar/

  🙂

  • mcsarcne

   Eller en smula unken.

 • Pingback: Alternativa verkligheter | Hit och dit och tillbaka igen