Popcorn och Presskonferens

Bilden kommer från Wikipedia

Det är lätt att ha kul på andras bekostnad.
Det är lätt att roas av ett drev, när man hejar på sidan som driver.
Det är lätt att frestas att poppa popcorn så fort det drar ihop sig till SD-presskonferens, men glöm inte att problemet med rasism och islamofobi inte försvinner om nu SD skulle implodera. (Vilket jag inte tror att det gör).

Låt oss prata om klass och klasskillnader. Låt oss prata om ekonomi, integration och assimilation. Låt oss prata om varför så många svenska vuxna människor med rösträtt allvarligt kan tänka sig att rösta på ett parti som SD istället för att ironisera över vansinnigheterna de ställer till med så fort de passerat en öppen krog.
Låt oss prata om det, och lyssna för tusan på vad de, de som röstar på det här järnrörsgänget, säger!

Låt oss fundera lite över hur de upplever verkligheten.

För en sak vet jag, utan någonsom helst tvivel: Människor drivs av antingen kärlek eller rädsla.
Kärlek eller rädsla.

Om jag ska kunna hjälpa någon att sluta vara rädd måste jag först kunna förstå vad det är som uppfattas så skrämmande.

Sen, men först därefter, kan vi börja fundera över om rädslan är relevant eller inte.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Ja, låt oss prata om varför invandringspolitiken fyller på underklassen. Varför invandringspolitiken skapar nya fattiga och arbetslösa.

  • mcsarcne

   Hur menar du?

  • http://www.facebook.com/wenhammar Jenny A Wenhammar

   Jag tror det är rädslan för att tvingas försvinna identitetsmässigt alternativt att utsättas för fysisk smärta om så inte sker, och att ens familj ska drabbas av det. Det är iaf därför jag är rädd för sverigedemokrater. Och jag tror det är samma rädsla som gör att många invandrare kommer hit. Våld är väldigt relevant.

   • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

    Du har helt rätt i att folk flyr för att de känner att de måste. Det är ju jättefint att bry sig om människor som flyr, men man bör då inte gnälla om sverigedemokrater, de är inte problemet. Finns det bara så många arbeten så finns det bara så många arbeten, oavsett hur goda människorna är. Man får det man sår, om man säger så.

  • mcsarcne

   Men bristen på jobb är ett arbetsmarknadsproblem, ett fördelningspolitiskt problem? Det finns fattiga “invandrare” och det finns fattiga “svenskar”. Vi behöver bli bättre på integration, men vi behöver också bli bättre på småföretagande för att få fram fler jobb.

   • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

    Visst kan man säga att det är ett arbetsmarknadsproblem. Men eftersom man förvärrar ett redan befintligt arbetsmarknadsproblem genom att fylla på med nya arbetslösa så får man den situation vi har idag – folk “slåss” om jobb som inte finns.. Detta problem fanns inte under arbetskraftsinvandringen på 60-70 talet.. Skulle det finnas någon rim och reson i invandringspolitiken så skulle man ställt om ekonomin innan man tog emot mer än man klarar av att erbjuda arbeten till. Anpassat den till en flyktinginvandring först istället för att försöka göra det efteråt.

    • mcsarcne

     Men invandringen skapar också jobb. Det är många många människor som jobbar inom skola, vård, omsorg, förvaltning med just “invandrare”. Inom vissa yrken är det en evig tur att vi har utlandsfödda som kommer hit och jobbar, eftersom vi har fler jobb än folk. Läkare och tandläkare är ett sådant exempel.

     • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

      Och ändå är 7,9% som redan bor här utan arbete…

     • mcsarcne

      Vilket kanske inte har så mycket med invandringen att göra, och vilket dessutom inte är speciellt hög arbetslöshet om man jämför med andra länder i Europa.

      Kolla här: Det här är en intressant sida: http://www.migrationsinfo.se/arbetsmarknad/paverkan-pa-sysselsattning/internationell-jamforelse/

     • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

      Nej, jag kan inte se att jag påstått det heller? Men du säger att invandringen skapar jobb, ja, den skapar jobb men det gör fattigdom, kriminalitet och snöfall också, men du har fortfarande att visa på att den formen av invandring som är idag skapar jobb så att den påstådda vinsteffekten uppstår.

     • mcsarcne

      Åh, att räkna med att vi ska gå med vinst på invandring är nog att hoppas på mycket. Somligt får vi helt enkelt vara beredda att betala för att få ha.
      Ett tankeexempel: Om vi förbjöd alkohol helt och hållet skulle antagligen – på lite sikt – vården bli billigare, eftersom människor blir sjuka av alkoholmissbruk. Kriminaliteten skulle också sjunka eftersom missbruk leder till kriminalitet. Dessutom skulle väldigt många familjer slippa alkoholism: Kvinnomisshandeln skulle helt säkert sjunka radikalt. Om alkohol hade upptäckts idag, skulle vi då acceptera och godkänna den, eller skulle vi se på alkohol som vi ser på heroin?
      Nu är alkohol ingen ny uppfinning, och något som inte är rimligt att försöka förbjuda, och vi får leva med alla de kostnader som alkohol leder till.
      Somliga saker går inte med vinst, men vi har dem i alla fall. Av gammal vana, eller av pur medmänsklighet, eller av andra skäl.

     • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

      Du har så rätt den formen av invandring vi har idag kan aldrig gå med vinst. Många av oss har hävdat det länge, men det är där ett av de största problemen ligger: Man vill inte tala om att om man vill vara medmänsklig så får man räkna med att sänka sin egen (eller samhällets) standard. Vara beredd på att resurser tas från allas välfärd för att bekosta den formen av invandring som pågår.

      I alla fall tills man lyckas visa att så inte sker. Men för att kunna göra den uträkningen så får man inte klumpa ihop invandrarna utan räkna på faktiska kostnader och vinster baserat på de olika grupperna av invandrare. Men som du kanske känner till så vill man inte av samvetskäl ägna sig åt pragmatik. dvs räkna på “riktigt” och utan förfutfattade meningar om vad man tror att en sådan uträkning “sänder för signaler”

      Om nu regeringarna coh mediesvansen var ärliga så skulle mycket missförstånd undvikas och folk fick ärliga svar. Först då kan man “välja sida” på riktigt, nu har vi bara känslomässiga pseudodiskussioner som inte gör någonting åt problemen. Bilden som framförs idag är att allas våra pensioner kommer att räddas bara vi tar in tillräckligt mycket folk. Kanske om det var folk som direkt kunde gå i arbete (förutsatt att det fanns arbeten) så kunde man tro på det. Antalet människor är långt ifrån någon garanti, eller ens en trovärdig hypotes, för att de ger de effekter man tror. Den sanningen gäller både för de som tror att pensionerna räddas eller de som tror att muslimerna ska ta över. Båda är lika mycket fantasier baserade på ens egna “agenda” så att säga…

 • Josephine

  Varg Veum – om det är några som är företagsamma så är det väl invandrare? taxi-företag, pizzerior, klädaffärer, cateringfirmor, campingplatser – ta en titt i en mindre by på 1000 pers och nog ska du finna minst ETT företag som skapats av en invandrare! Jag undrar varför det inte finns betydligt mer av Holländsk företagaranda i Sverige – vi skulle behöva en massiv invandring av holländare! > Josephine själv invandare – först i Holland och sen i Belgien sen 2002.

  • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

   Det är inte invandrarna som har lyckats skaffa sig egen försörjning, trots arbetsmarknadspolitiken, som är problemet. Inte heller är invandring i sig något problem, även om många vill få folk och tro att alla invandringspolitikskritiker (eller “rasister” som vi också kallas) menar det. Och ja, det är skillnad på invandrare och invandrare. En del har mer att tillföra än andra (utan stora kostsamma åtgärder)

   • mcsarcne

    Men vad är problemet då?