02.52 Laktat 6.60

Musikhjälpen i år har fokus på kvinnors graviditeter och förlossningar för det behövs sannerligen.
MÅNGA kvinnor världen över dör på grund av bristfällig vård under graviditet och förlossning, och när är en människa så sårbar som just då, då hon ska föda fram en ny liten människa?

Samtidigt förtvivlar jag. För jag hör många nödrop från akutsjukhusens BB-avdelningar. Från förtvivlade barnmorskor som inte kan trolla med knäna längre. För få händer. För många kvinnor i för många rum, för för få fötter som springer. För få hjärtan som oroar sig för mycket. Går sönder, i förtvivlan.
Det sätter spår. Det går åt skogen oftare än det borde.

“För inte kan det vara människan som styr i ett samhälle där födande kvinnor inte vet om de får något rum att föda i? Inte kan det vara människan som styr i ett samhälle där födande kvinnor inte kan vara säkra på att möta en människa som hinner se dem och deras väntade barn och bidra med sitt kunnande för att göra inträdet i människolivet så tryggt som möjligt?” Nina Björk

Så när vi till nästa års musikhjälp summerade vilka projekt årets insamling stöttat, undrar jag om det kommer finnas pengar kvar i Musikhjälpens kistor, i brist på lämpliga ansökningar.

I så fall kan jag ge några tips.

Låter jag förbannad?

Bilden föreställer ett alldeles nyfött barn, som får syrgas, och som strax tar sitt första andetag - tack och lov!

Allt gick bra. Han började andas, trots den brådstörtade entrén till världen.

 

 

 

 

 

 

 

Det här är något mycket personligt för mig.
Och för Tor och Åsa, och för Magnus, och för… många av oss.